Friday, 19 July 2013

Memang wajib buat ni !

Assalamualaikum

Haha...betapa bersawangnya blog aku...5 hari tak update..tengok follower aku sudah la..da sebulan lebih buat blog...kalau ada anugerah blogger paling malas blogwalking..tanpa ragu2 aku yang paling layak!...mati...perasan sensorang..=)

Ok..insyaAllah dalam entry kali ni aku nak share apa yang aku dapat petang tadi..memang kena buat dan amalkan..emm..petang tadi dengan penuh khusyuk aku tengok al-Kuliyyah...tanpa mempedulikan kanak-kanak yang datang bertandang kat rumah..konon2 nak ajak aku dongeng2 la..sorry la adik2..ko dongeng la sensorang..hihi..

Iklan jap..tadi berbuka mee rebus dengan keropok lekor...korang pulak berbuka apa..boleh la kite tukar2 juadah...(sempat berkulat nak pos mee rebus !)


Hihi..ok..korang kalau nak baca entry aku ni..make sure duduk dalam posisi yg betul sebab kalau posisi salah..maka korang akan menyalahkan aku bertalu-talu cz buat entry berjela-jela..pastu boleh menyebabkan  pinggang korang pegal2 gitu !

Actually..siapa yang pernah sakit ? buat-buat tanya...mesti la semua pernah kan..tapi makin selalu kita sakit maknanya makin rindu Allah pada kita..Allah rindukan suara kita untuk berdoa pada Dia..mungkin kita da lama tak berdoa pada dia..sbb tu Allah bagi kita sakit supaya Allah dapat dengar suara hambanya memohon pada Dia...so terubat la rindu Allah pada kita =)


Aku nak share satu kisah nabi Ayub..ok anak-anak teruskan membaca...hihi..based on Tafsir Kurtubi...

Nabi Ayub ni..nabi yg kaya raya tw..makin kaya makin dia tunduk pada Allah...see ! betapa solehnya dia..satu hari iblis jumpa Allah dan dia cakap kat Allah yg dia memang tak puas hati,,iri hati pada n.Ayub..then dia nak masuk dalam badan n.Ayub..Allah bg green light pada iblis dan  n.Ayub pun sakit...


Bertahun tw sakit...sakit barah tahap 4 hokey ! macam biasa makin sakit makin tunduk jugak n.Ayub pada Allah...teruk sakit sampai ada satu hari time n.Ayub sujud ada ulat keluar dari celah serban jatuh kat sejadah..malaikat nampak and tunggu apa yg n.Ayub akn buat bila selesai solat..

Agak2 kalau kita kena mcm tu apa kita buat ? 

Haaa..n.Ayub ambik balik ulat tu letak semula kat kepala dia..malaikat pelik dan trus tanya kenapa n.Ayub buat mcm tu...n.Ayub jawab supaya ulat tu x lapar and dia x nk jadi saksi kat akhirat kalau ulat tu mati sebab selama ni ulat tu segar bugar hidup dalam kepala dia...masyaAllah...


Malaikat pun jumpa Allah dan minta spya Allah sembuhkan n.Ayub..Allah berkata tinggal n.Ayub doa je Dia akan kabulkan!

Lepas n.Ayub doa..Allah suruh dia hentak kaki ke bumi..then keluarlah air dari bumi...Allah suruh nabi minum n mandi..maka sembuhlah penyakit n.Ayub..

Kat sini aku nak share doa yg n.Ayub baca..memang bagus untuk sembuhkan segala macam penyakit jasmani..insyaAllah..

Surah Al-Anbiyaa' ayat 83


وَأَيُّوبَ إِذْ نَادَى رَبَّهُ أَنِّي مَسَّنِيَ الضُّرُّ وَأَنتَ أَرْحَمُ الرَّاحِمِينَ
Dan (sebutkanlah peristiwa) Nabi Ayub, ketika ia berdoa merayu kepada Tuhannya dengan berkata: "Sesungguhnya aku ditimpa penyakit, sedang Engkaulah sahaja yang lebih mengasihani daripada segala (yang lain) yang mengasihani".

Sebelum baca korang mesti :-

  • Niat untuk dapat pahala membaca ayat2 Allah..bukan hanya nak sembuh semata-mata.
  • Letak tangan di dada dan baca doa ni supaya apa penyakit yang korang ada tu sembuh..
  • Yakin ! 

Ok ..sama2 lah kita renungkan dan selamat beramal ! (macam kenal je ayat ni..hihi)...insyaAllah..

Thanks for reading this entry !





12 comments:

  1. thx sharing dear
    lama x baca ttg kisah nabi ayub ni
    dulu kisah ni momoy citer time pertandingan kisa2 nabi zaman sekolah dulu. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlcome sis ! hebat la sis msuk prtndingan citer2 nabi...dulu kite masuk nasyid2 bagai je..hihi=)

      Delete
    2. salam kunjungan. terima kasih atas peringatan bersama. sangat bermanfaat ;)

      Delete
    3. sma2 umi..insyaAllah sama2 kita amlkn ye.. =)

      Delete
  2. salam dear

    anda di tag.

    http://momoy-blogirl.blogspot.com/2013/07/the-1st-mini-giveaway-ramadhan-1434h_23.html

    ReplyDelete
  3. bagus perisian blog nie..:-)
    jemput visit me back http://hananglory.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq hanan...hihi...insyaAllah nanti kita visit back blog hanan !

      Delete
  4. amin.. terima kasih sebab berkongsi kisah nabi ayub dan juga doa ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 boni...mmg bagus tw amalkan..wajib !

      Delete
  5. sedapnye tengok mee rebus tu.
    kalo nak makan mee bandung dtg la ke muar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. emm...slalu jugak datang muar tp makan mee bandung la...lgpun tmpat study dekat je nk ke muar..p skrg da hbs study da x g da.. =(

      Delete