Thursday, 20 June 2013

Kisah syaitan kurus dan syaitan gemuk ?

Assalammualaikum


Aku ada sorang maksu ( k macam aku sorang je yg ada maksu kan...fine2 )...aku suka sangat dengar dia story..mcm2 genre ko tw...sampai tersengguk-sengguk dia gigih lagi tu bercerita kt aku...aku memang pantang dengar citer2 best ni, mula la aku tanya sampai orang tu da tak sanggup lagi nak cerita kat aku.... tu tak termasuk lagi time2 aku loading...hahaha..lagi2 cerita hantu..pastu takut sensorang sampai nk g toilet pun kalah  rombongan pergi meminang..haha.. 


Dalam entry ni aku nak share satu story yang menarik bagi aku la...walaupun korang dah taw..gigihkan jugak ye baca..kisahnya macam ni :-



        Haaa...ni watak utama dalam entry aku kali ni.. syaitan gemuk(SG) dan syaitan kurus(SK)..(nasib2 jela aku letak pic ni..kalau x...x kuasa iolllss letak muka uollss hokey !)



SG : Eh...kenapa dengan kau ni sk ? 
SK : Kenapa ape ?
SG : Aku tengok kau makin hari makin kurus , kusut masai..mata kau pun makin cengkung la...
         kau ada masalah ke?
SK : Yeke...
SG : Yela...cuba kau tengok aku..makin hari makin gemuk...bertenaga..sihat...tiap2 hari tuan 
         aku bagi aku makan minum yang best2....kesian ko sk...macam mana boleh jadi mcm ni?
SK : Macam mana aku boleh jadi macam ni...yelah...tuan aku tu..nak makan baca doa..nak 
         mandi baca doa..nak tido pun baca doa...semua benda lah dia nak baca doa...langsung 
         tak  bagi chance kat aku nak happy2...
SG : Laaa..ape susah..kan ramai lagi manusia2 yang baik macam tuan aku...ko cari la tuan  
         lain.
         mesti ko pun boleh mewah2 macam aku..
SK : Tulah...aku pun nak cari tuan lain la..zaman sekarang ni petik jari je nak cari tuan yang
         baik macam tuan ko tu...
SG : Bagus2...teruskan usaha....


haaa...hambek ko ! aku jadi takot bila maksu aku story benda ni kat aku...boleh dikira berapa banyak perbuatan kita yg kita mulakan dengan doa....cukup dengan Bismillah pun kira ok sangat la...aku pun kadang2 siap menyanyi2 lagi nak buat something..doa kemana aku kemana...tapi InsyaAllah sama2 kita doa dan usaha untuk perbaiki diri kita...peringatan untuk diri aku jugak..



Doa agar ditetapkan iman ! Doa ni la yg paling banyak dibaca Nabi Muhammad SAW..



Hokey la..aku harap entry kali ni dapat memberi aku dan korang pengajaran...sama2 kita berubah untuk kebaikan dan sama-samalah kita kuruskan syaitan2 yg ada,hihi...slow2 xpe..Allah lebih menyukai amalan yang sedikit tetapi berterusan berbanding amalan yang berat tetapi jarang2....InsyaAllah...


Thanks for reading this entry !






6 comments:

  1. thanks for the sharing... :)

    ReplyDelete
  2. thx dear =)
    urm... daily doa yang momoy amalkan (ewah ni sejak pergi kursus motivsi dr fadhilah )
    ada 10 doa. termasuk doa yg selalu org lupa iaitu doa time melihat cermin.
    btw, thx sharing dear

    ReplyDelete
    Replies
    1. wlcome momoy..btul tu..doa lihat crmin mmg slalu org lupe..
      nanti buat la entry pasal 10 doa tu momoy..boleh share2..hihi

      Delete